Saeima ir apstiprinājusi Smagus grozījumus : Turpmāk ar skaidru naudu nevarēsi rīkoties kā gribi

Saeima nesen pieņēma grozījumus esošajā skaidrās naudas deklarēšanas likumā, kas ienesa virkni izmaiņu. Likumā “Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas” ir veikti būtiski grozījumi, īpaši attiecībā uz personām, kas pārvadā skaidru naudu pāri robežām. Tagad, ja privātpersona vedīs līdzi summu, kas nepārsniedz 10 000 eiro, bet ir pamatotas aizdomas, ka pārvadāšana varētu būt saistīta ar noziedzīgām darbībām, tai būs pienākums deklarēt summu.

Ja ir aizdomas par noziedzīgu darbību, personām, kuras, šķērsojot valsts ārējās robežas, nēsā līdzi skaidrā naudā mazāk nekā 10 000 eiro, kompetentās iestādes amatpersonas var pieprasīt aizpildīt skaidras naudas deklarācijas veidlapu. Tomēr tas ir tikai sākums, jo stāsts turpinās.

Attiecīgajai personai ir jāaizpilda un jāiesniedz paziņojums, kas apliecina tajā sniegtās informācijas patiesumu, to nekavējoties parakstot. Jauno likumu izpildes pienākums ir Valsts ieņēmumu dienestam un Valsts robežsardzei, kuras pienākums ir tikai uzraudzīt ārējās robežas šķērsošanas vietas, kurās nav muitas kontroles.

Eiropas Savienība, tostarp Latvija, pieprasa juridiskus standartus, lai ierobežotu iespēju, ka sistēmā cirkulē noziedzīgi iegūti līdzekļi. Šajā grozījumu piezīmē ir uzsvērta šādu noteikumu nozīme. Uz skaidru naudu bez pavadības attiecas tie paši noteikumi. To raksturo kā skaidru naudu, kas pārskaitīta bez starpnieka. Šobrīd likums nosaka 10 000 eiro un vairāk skaidras naudas pārvadāšanu ārpus valsts robežām.

Lai apkarotu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma finansēšanas darbības, Latvija ir pārskatījusi savus likumus un integrējusi ES normatīvo aktu standartus. Grozījumi sniedz skaidrību skaidras naudas definīcijā un novērš administratīvās problēmas. Kā norādīts piezīmē, grozījumi ļauj iesniegt skaidras naudas deklarācijas un informācijas deklarācijas, atrisinot līdzšinējo nespēju to darīt Latvijā. Izmaiņu autori paredz, ka šīs pārskatīšanas uzlabos valsts finanšu noziedzības apkarošanas centienus.

Noteikumi nosaka, ka skaidras naudas deklarācijas robežkontroles punktos ir pieejamas tikai drukātā veidā, un tās var uzrādīt attiecīgajām amatpersonām vai piekļūt, izmantojot kompetentās iestādes tīmekļa vietni.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *