SPRK apstiprina jauno gāzes pārvades sistēmas pieslēguma noteikumu jaunā redakcijā

PUK priekšsēdētāja Alda Ozola pastāstīja, ka sabiedriskās apspriešanas laikā tika saņemts priekšlikums, kas tika izskatīts, papildinot sākotnēji izstrādāto grozījumu projektu. Kopumā jaunie noteikumi ir pielāgoti jaunajiem enerģētikas likumiem un Eiropas Savienības (ES) regulām un padarīti sistēmas lietotājiem vieglāk saprotami.

Vienlaikus, lai pielāgotos tam, ka sašķidrinātās dabasgāzes saņemšanas stacijas ir kļuvušas par galveno dabasgāzes piegādes avotu reģionā, noteikumu definīcijā iekļauti arī šādu sistēmu lietotāji.

Iepriekš spēkā esošie noteikumi noteica, ka pārvades sistēmu operatoriem tehniskās prasības lietotājiem jāiesniedz 20 dienu laikā pēc lietotāju iesniegumu saņemšanas. Savukārt, lai nodrošinātu savienojumu ar pārvades sistēmu, sistēmu operatoriem sarežģīto tehnisko specifikāciju dēļ ir jāiegulda vairāk darba tehnisko prasību sagatavošanā. Līdz ar to konkursa jaunās versijas tehnisko prasību izdošanas termiņš pagarināts līdz 60 dienām.

Sabiedriskās apspriešanas laikā AS “Latvenergo” vērsa uzmanību, ka, īstenojot lielus savienojamības projektus, plānotais 60 dienu periods var nebūt pietiekams, lai apmierinātu sistēmas lietotāju vajadzības. Attiecīgi, pamatojoties uz šo atzinumu, noteikumu redakcija tiek papildināta, un tiek precizēts, ka kompleksu piekļuves tehnisko risinājumu gadījumā sistēmas operators un sistēmas lietotājs var vienoties par ilgāku līguma termiņu.

Iepriekš noteikumi arī noteica, ka tehnisko prasību derīguma termiņš nedrīkst būt īsāks par diviem gadiem. Taču jāņem vērā, ka, publicējot tehniskās prasības, pieprasītā jauda tiek rezervēta sistēmas lietotājiem pārvades tīklā.

Lai samazinātu tādu situāciju iespējamību, ka pārvades sistēmā no jauna pievienoto jaudu turpmāk nevarēs efektīvi noslogot, noteikumu jaunajā redakcijā ir iekļauts nosacījums, ka pēc tehnisko prasību publicēšanas sistēmas operatoram un sistēmas lietotājam ir jābūt iespējai, ka pārvades sistēmā noslogotās jaudas nav iespējams efektīvi noslogot. rakstiski piekrīt turpmākajam savienojuma procesam. Ja 60 dienu laikā netiek panākta savstarpēja vienošanās vai viena puse vienpusēji lauž panākto vienošanos, arī sistēmas operatoram ir tiesības atcelt publicētās tehniskās prasības, tādējādi nepaturot tiesības lietotājam.

Saskaņā ar Enerģētikas likumu PUK apstiprina dabasgāzes sistēmas operatora (pārvades un sadales), SDG termināļu operatoriem un dabasgāzes lietotājiem. PUK var ierosināt dabasgāzes sistēmas piekļuves noteikumu pārskatīšanu, pieprasot attiecīgajiem dabasgāzes sistēmas operatoriem noteiktā termiņā iesniegt dabasgāzes sistēmas piekļuves noteikumu projektu.

PUK rīko sabiedriskās apspriešanas pirms PUK kompetencē ietilpstošo regulējumu ieviešanas un gadījumos, kad nepieciešams noskaidrot attiecīgo regulētās nozares tirgus dalībnieku viedokļus par jautājumiem, kas ietilpst PUK kompetencē.Tās ietvaros PUK norāda savā tīmekļa vietnē Publicē sagatavoto konsultāciju darbu un aicina iesniegt tirgus dalībniekus un interesentus iesniegumus un priekšlikumus.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *