Kāpēc ūdens pastiprināta lietošana lietojot zāles ir tik ļoti svarīgi?

Lietojot dažādas zāles tablešu, kapsulu veidā, ir ierasts dzert šķidrumu. Tomēr cilvēki bieži pieļauj kļūdu, nedzerot pietiekami daudz ūdens vai izvēloties citus dzērienus – sulu, tēju, kafiju. “Apotheka” sertificēta farmaceite Laila Zālīte skaidro, cik daudz un kādi šķidrumi ir nepieciešami, dzerot dažādus medikamentus, lai neietekmētu to iedarbību.

Kāpēc ūdens jādzer precīzi un pietiekamā daudzumā?
Lietojot zāles, ieteicams tieši dzert tīru ūdeni. Sulai, kafijai, pienam vai citiem ar cukuru saldinātiem dzērieniem var būt nevēlama reakcija uz zālēm – pārmērīgi ietekmējot to iedarbību un radot nevēlamas blakusparādības.

Lietojot vairākas zāles vienlaikus, jādzer daudz ūdens, lai tās būtu vieglāk norīt un ātrāk sadalītos – nonāk kuņģī un tievās zarnās. Lai gan šķiet, ka zāļu norīšanai nav nepieciešams šķidrums, tomēr ieteicams tās izdzert pēc norīšanas, lai zāles varētu sākt iedarboties.

“Adekvāta ūdens uzņemšana – vidēji 2,5 litri dienā pieaugušajiem – var arī palīdzēt novērst medikamentu blaknes,

Piemēram, rīkles pietūkums patiešām radīs nepatīkamas sajūtas. Ja dzerat pārāk maz ūdens, var rasties stipras sāpes, kas var apgrūtināt zāļu norīšanu. Turklāt nepietiekama ūdens daudzuma dēļ var rasties slikta dūša, rīstīšanās reflekss un paaugstināts nosmakšanas risks,» stāsta Laila Zālīte.

Organismā nepieciešamais ūdens daudzums, kas jāuzsūcas, lietojot medikamentus, ir atkarīgs no dažādiem apstākļiem, tostarp no medikamentu lietošanas mērķa un cilvēka vispārējās veselības. Ir jāsaprot konkrētas zāles fizikālās īpašības, piemēram, lielākām tabletēm nepieciešams vairāk ūdens, lai ātrāk izšķīdinātu.

Pirms preparātu lietošanas jākonsultējas ar savu ārstu vai farmaceitu par nepieciešamo ūdens daudzumu attiecīgajām zālēm, bet ieteicams izdzert vismaz 250ml jeb apmēram glāzi ūdens.

“Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka dažiem medikamentiem ir nepieciešams papildus uzņemt ūdeni (noteikti ne mazāk par glāzi ūdens), jo tiem ir lielāks barības vada kairinājuma risks. Tie ietver: antibiotikas, kālija piedevas, NPL un bisfosfonātus. medikamentiem, ko lieto osteoporozes ārstēšanai.Savukārt aspirīns ir zāles, kas palielina nierakmeņu veidošanās risku, ja lietošanas laikā neizdzer vismaz 300 ml ūdens,» stāstīja farmaceite.

nepietiekama ūdens dzeršanas pazīmes
Jāņem vērā, ka ne tikai pietiekamā daudzumā ūdens dzeršana zāļu lietošanas laikā, bet arī nepārtraukta ūdens dzeršana visas dienas garumā. Ir vairākas pazīmes, kas liecina, ka jūs, iespējams, nedzerat pietiekami daudz šķidruma.

Citu šķidrumu blakusparādības kombinācijā ar medikamentiem
Diemžēl cilvēki bieži izvēlas lietot kādu citu dzērienu – sulu, tēju, kafiju, lai lietotu medikamentus, neapzinoties, ka izdzertais šķidrums ne tikai nomāc zāļu efektivitāti, bet arī var negatīvi ietekmēt veselību. Piemēram, ja lietojat antidepresantus, pretsāpju līdzekļus (opioīdus), migrēnas medikamentus (triptānus), asins šķidrinātājus (antikoagulantus, antikoagulantus), holesterīna līmeni pazeminošus līdzekļus (statīnus), jums jāierobežo greipfrūtu sulas daudzums uzturā. Greipfrūtu sulas apvienošana ar šīm zālēm var kavēt zāļu sadalīšanos organismā, izraisot palielinātu ķermeņa “iedarbību” ar šīm zālēm, kas savukārt izraisa palielinātu zāļu devu organismā, kas var izraisīt nevēlamu blakusparādību attīstību. efekti.

Tāpat absolūti nav ieteicams kafiju kombinēt ar dažādiem medikamentiem.

Dzerot kafiju vienlaikus ar antibiotikām, var būtiski samazināties antibiotiku efektivitāte un darbība, kā arī organismā veidojas toksiski savienojumi, kas var nelabvēlīgi ietekmēt organismu. Ja lietojat aspirīnu un dzerat kafiju, šī kombinācija var spēcīgi kairināt kuņģa gļotādu. Jāpatur prātā, ka kafija traucē dzelzs un kalcija preparātu uzsūkšanos, tā samazina narkotisko pretsāpju līdzekļu iedarbību.

Tāpat kā kafija, zaļā un melnā tēja var traucēt vai vājināt zāļu iedarbību, jo tās satur kofeīnu.

Lietojot narkotikas, arī dzerot pienu, jāpievērš uzmanība. Piena un dažu antibiotiku vienlaicīga lietošana var samazināt antibiotiku efektivitāti. Jāņem vērā, ka arī piens var kavēt organisma spēju uzņemt dzelzs preparātus.

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *