Mūsu senči vērojot 1.oktobra laikapstākļus spēja noteikt dienu, kad uzsnigs pirmais sniegs šajā gadā

Mūsu senči bija apbrīnojami spējīgi paredzēt laikapstākļus, rūpīgi novērojot dabu un dzīvnieku uzvedību. Viņi zināja, ka daba ir labs skolotājs un ka, rūpīgi sekojot tai, varēja iegūt vērtīgas zināšanas par tuvojošajiem sezonālajiem pārmaiņām. Oktobra pirmā diena bija īpaši nozīmīga, kad viņi pievērsās zīmēm, kas norādītu uz ziemas tuvošanos un pirmo snigšanu.

Dzērves – ziemas heralds

Īpaša uzmanība tika pievērsta dzērvēm. Šie majestātiskie putni, kas izceļas ar savu skaisto izskatu un lidojuma spēku, dodoties uz dienvidiem, kļuva par precīziem laikapstākļu prognozētājiem.

Ja dzērves 1. oktobrī sāka savu migrāciju uz dienvidiem, tas tika interpretēts kā zīme, ka pirmais salnas un snigšanas laiks nav tālu – tās varēja gaidīt aptuveni divu nedēļu laikā, līdz 14. oktobrim. Šāda putnu uzvedība kalpoja kā uzticams signāls ziemas sākumam un cilvēkiem ļāva sagatavoties ziemas izaicinājumiem. Tas bija laiks, kad lauksaimnieki pārbaudīja savus krājumus, bet ģimenes apgādāja savus mājokļus siltumam un drošībai.

Senču novērojumi un gadsimtiem ilgas tradīcijas nodrošināja, ka viņi ne tikai izdzīvoja, bet arī dzīvoja harmonijā ar dabu, apgūstot tās noslēpumus un pielāgojoties mainīgajiem laikapstākļiem.

Tautas zīmes un pirmais sniegs

Saskaņā ar tautas ticējumiem, pirmais sniegs parasti uzsniga četrdesmit dienas pirms īstas ziemas, kad iestājas stabila sniega sega.

Tas nozīmēja, ka, ja pirmais sniegs uzsnigs 14. oktobrī, tad līdz 21. novembrim var gaidīt sniegputeņu parādīšanos. Tieši šajā dienā tiek svinēti Erceņģeļa Miķeļa svētki, kas tradicionāli tiek saistīti ar ziemas sākšanos.

Mūsu senči prata lasīt dabu kā atvērtu grāmatu, balstoties uz putnu un laikapstākļu novērojumiem, lai sagatavotos ziemai. Šīs zināšanas tika nodotas no paaudzes paaudzē un palīdzēja viņiem izdzīvot skarbajos apstākļos.

Kamēr sinoptiķi vēl nav snieguši konkrētas prognozes par ziemas mēnešiem, dabas vērotājs Vilis Bukšs izsaka savas prognozes, paredzot skarbu ziemu.

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *