Septembra pēdējās dienās varēsim novērot ļoti retu anomāliju. Tā būs redzama jau 29. Septembrī

Septembra izskaņā debesis rotās iespaidīgs un rets debesu notikums – neparasta anomālija, kas būs redzama jau no 29. septembra.

Šis izcilais fenomens turpinās pieaugt savā spilgtumā un skaidrībā, līdz sasniegs savu kulmināciju 2024. gada 13. oktobrī, kad būs vislabāk pamanāms.

Astronomi prognozē, ka komēta C/2023 A3 tuvāko nedēļu laikā pietuvosies Zemei un kļūs par redzamu objektu nākamā mēneša debesīs.

Tā tiek uzskatīta par vienu no spožākajām komētām, kas novērota pēdējo simts gadu laikā ziemeļu puslodē, un to būs iespējams saskatīt pat bez teleskopa, ar neapbruņotu aci.

Pētījumi liecina, ka šai komētai būs īpaši iespaidīga aste, kas piešķirs vēl lielāku vizuālo efektu šim retajam kosmiskajam notikumam.

Komēta C/2023 A3 (Zijinshan-ATLAS) tika atklāta salīdzinoši nesen, 2023. gada 9. janvārī, Ķīnas Zijinshan observatorijā.

Neilgi pēc tam, 22. februārī, neatkarīgu atklājumu veica arī ATLAS sistēma, kuras teleskops atrodas Dienvidāfrikā. Šie atklājumi ir radījuši lielu zinātnieku interesi un cerības uz neaizmirstamu komētas parādīšanos debesīs.

Zinātnieki, analizējot komētas C/2023 A3 orbītas trajektoriju, secina, ka tā pēdējo reizi pietuvojās Zemei aptuveni pirms 80 tūkstošiem gadu. Tas nozīmē, ka šī komēta ir ārkārtīgi reta parādība, kuru cilvēki nav redzējuši kopš aizvēsturiskiem laikiem.

Komēta sasniegs savu perihēliju, jeb orbītas punktu, kurā tā atradīsies vistuvāk Saulei, 2024. gada 27. septembrī, kad tā būs aptuveni 58 miljonu kilometru attālumā no Saules. Savukārt, komētas tuvākā piekļuve Zemei notiks 2024. gada 12. oktobrī, kad tās attālums būs aptuveni 70,6 miljoni kilometru.

Kas padara šo komētu tik neparastu? C/2023 A3 ir ilgstoša komēta, kas ap Sauli riņķo reizi 80 660 gados. Tā retā parādīšanās un garā orbītas cikla dēļ šis notikums ir īpaši svarīgs gan zinātnes, gan debesu vērotāju vidū, jo nākamreiz to varēs novērot tikai pēc desmitiem tūkstošu gadu.

Pēc amatieru astronoma Stjuarta Atkinsona teiktā, komēta C/2023 A3 izskatīsies kā “izplūdusi zvaigzne ar miglainu asti.” Viņš norādīja, ka debess objekts būs redzams zemu austrumos, tieši zem Mēness. Lai gan komētu varēs novērot ar neapbruņotu aci gan ziemeļu, gan dienvidu puslodē, ieteicams izmantot binokli, lai iegūtu skaidrāku skatu un izbaudītu detaļas.

Kā liecina iepriekšējā pieredze, komētām, kas tuvojas Saulei, bieži izveidojas iespaidīgas astes. Šīs astes veidojas, kad komēta tiek “apgrauzdēta” Saules karstumā, un tieši šāds process notiks arī ar komētu C/2023 A3. Tā tuvojas Zemei ar milzīgu ātrumu – aptuveni 70 kilometri sekundē, radot cerības uz ievērojamu un iespaidīgu parādību debesīs.

Ir skaidrs, kad šī komēta būs vislabāk novērojama un kurp doties, lai to varētu iemūžināt kadrā.

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *