Diemžēl, bet no 17. Septembra Latvijā laiks mainīsies pilnībā! Aukstuma kulminācija mūs sasniegs tuvākajās dienās

Septembris tuvojas izskaņai, un Austrumeiropas iedzīvotāji ar interesi gaida, kāds būs rudens pirmais mēnesis. Laika apstākļi šajā periodā bieži vien nosaka, kāda būs visa rudens sezona.

Šogad sinoptiķi paredz, ka 2024. gada septembris reģionā nebūs izcili karsts, taču arī ievērojams aukstums nav gaidāms. Tomēr laikapstākļu mainīgums var sagādāt dažādus pārsteigumus.

Šobrīd šķiet, ka septembra beigas atnesīs sev līdzi tā saukto “samta sezonu” – periodu, kad laiks ir patīkams un mēreni silts.

Tomēr mēneša gaitā būs jūtama neliela temperatūras pazemināšanās. Pirmās desmit dienas gaidāma viegla atdzišana, un sākot no 18. septembra, temperatūra pakāpeniski kritīsies. Līdz 20. datumam termometra stabiņš var rādīt +15 līdz +20°C, un dažviet var parādīties arī īslaicīgi lieti.

Mēneša beigās gaidāms vēl lielāks vēsuma vilnis. Prognozes liecina, ka līdz 22. septembrim temperatūra var pazemināties līdz +7 līdz +12°C, un pastāv iespēja, ka atsevišķos rajonos būs īslaicīgi nokrišņi. Šajā periodā mēs varam sagaidīt arī mēreni laikapstākļus un nelielu nokrišņu daudzumu, kas ir tipiski rudens sezonai.

Septembra otrajā dekādē gaidāms, ka temperatūra nedaudz paaugstināsies, radot īslaicīgu atvieglojumu no rudens vēsuma. Šajā laikā gaidāmi mēreni laikapstākļi ar iespēju izbaudīt vēl dažas siltākas dienas. Tomēr šī siltuma perioda ilgums būs īss, jo mēneša vidū laiks atkal kļūs vēsāks.

Ap 17. septembri sinoptiķi prognozē jaunu temperatūras kritumu, kad gaisa temperatūra var noslīdēt līdz +8…+13°C. Šajā periodā iespējams arī īslaicīgs lietus, kas atgādinās par tuvojošos rudeni. Gaidāms, ka šī atdzišana būs ievērojamāka, un ikdienas laikapstākļi kļūs arvien rudenīgāki.

Septembra pēdējā desmitgadē varētu būt vēl viena pārmaiņa. Trešās dekādes sākumā laiks saglabāsies vēss, ar temperatūru +8…+13°C un iespējamu mērenu lietu. Taču mēneša beigās iespējama “Indiāņu vasara,” kad Azoru salu ciklons varētu atnest siltākus laikapstākļus uz Austrumeiropu. Šī siltā gaisa plūsma varētu paaugstināt temperatūru līdz +14…+19°C, un nokrišņi šajā periodā būs maz iespējami, radot patīkamu atvieglojumu no rudens pelēcības.

Turklāt sinoptiķi brīdina par nakts salnām, kas jau ir pirmie ziemas vēstneši. Otrās dekādes laikā dažās skaidrās naktīs temperatūra varētu pazemināties līdz +3…+8°C. No 19. līdz 21. septembrim var sagaidīt vēl stiprākas nakts salnas, kad temperatūra varētu noslīdēt pat līdz +2…+7°C. Šīs pazīmes liecina par gaidāmo rudens pāreju uz vēsāku sezonu.

Septembra beigās, sagaidot tā dēvēto “Indiāņu vasaru,” pastāv iespēja, ka nakts temperatūra atkal pazemināsies līdz +2°C. Tas radīs nosacījumus vieglām salnām uz augsnes, kas būs jūtamas it īpaši agrās rīta stundās. Šādas temperatūras izmaiņas būs pirmie vēstneši par gaidāmo aukstāku periodu, liekot atgādināt, ka rudens tuvojas ar pilnu spēku.

**2024. gada septembra pārskats**

Kopumā 2024. gada septembris Austrumeiropā solās būt diezgan vēss. Sinoptiķu prognozes liecina, ka visa mēneša garumā gaidāmas temperatūras svārstības no +8 līdz +13°C. Tas nozīmē, ka mēnesis būs ar mēreni vēsiem laikapstākļiem, kas norāda uz rudens iestāšanos reģionā.

Tomēr septembra beigās ir iespējama neliela sasilšana, kas varētu atnest “Indiāņu vasaru.” Šajā laikā temperatūra varētu paaugstināties, radot dažas siltākas dienas pirms pilnvērtīga rudens iestāšanās. Neskatoties uz to, nakts laikā, īpaši atklātās vietās, salnu iespēja joprojām būs aktuāla. Tādējādi septembris būs mēreni vēss, bez lielām temperatūras izmaiņām, un noteikti ne pārāk karsts, piedāvājot maigu pāreju no vasaras uz rudeni.

Taču situācija mainīsies vairāk nekā varam iedomāties… Lūk, kas vēl tika paziņots…

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapa

You may also like...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *